Gode råd til finansiering af fotoudstyr

31. maj 2016

Vi elsker det. De gode billeder, de nuancerede udtryk. Desværre er der for os fotoelskere et tilbagevende problem: Fotoudstyr er dyrt – specielt hvis man skal have den bedste kvalitet.

For os der måske ikke har det fede job der giver en høj hyre, så vi kan købe fotoudstyr i dyre domme, kan det derfor være en udfordring at skaffe kapital til købet. Derfor kan det for nogle være en mulighed med et lån.

Er du én af dem, der er fristet af et lån til din hobby, får du her en miniguide til, hvilke fælder du skal på udkig efter, når du undersøger markedet for lån.

1. Kig efter ÅOP

Af økonomiske eksperter betragtes det som alfa og omega, at du tjekker lånets ÅOP. Dette begreb står for årlige omkostninger i procent. Derfor viser ÅOP’en, hvor mange omkostninger, du har i forbindelse med lånet. Er ÅOP eksempelvis på 10 %, betyder det, at du betaler 100 kr. i omkostninger om året ved et lån på 1.000 kr.

Det er vigtigt, at det er ÅOP og ikke renten, du kigger efter. Det skyldes, at lånet har andre omkostninger end renten. Eksempelvis kan et lån sagtens være dyrt, selvom renten er på 0 %, fordi lånet kan have høje etableringsomkostninger.

2. Hold dig fra kviklån

Det er netop i Folketinget blevet vedtaget, at der indføres en ny lov mod kviklån. Og det har sine gode grunde. Loven går ud på, at der indføres en 48-timers tænkepause ved optag af kviklån. Det vil i den praktiske verden sige, at fra du ansøger om et kviklån, vil der gå 48 timer til du kan godkende lånet og få pengene udbetalt.

Dette er en god ting, fordi kviklån som regel er dyre og oftest bliver optaget af spontanitet. Kviklån har en kort løbetid på oftest en måned, hvorfor omkostningerne kan synes fine, mens ÅOP’en vil være tårnhøj, når omkostninger ganges ud på hele året.

Derfor skal du hovedregel aldrig optage et kviklån. Selvfølgelig kan der altid være nogle helt specielle omstændigheder, der gør kviklånet til et anstændigt valg. Uanset hvad, er det en god idé at undersøge markedet for kviklån, inden du vælger låneudbyder.

3. Hvad med butikkernes finansieringstilbud?

Du har sikkert været ude for, når du undersøger produkterne i de forskellige danske elektronikbutikker, at du bliver præsenteret for forskellige finansieringstilbud.

Både el-mastodonter som Elgiganten, Expert og Power tilbyder en finansieringsmulighed. Det, du skal være opmærksom på, er, at det ikke er butikkerne, der står for finansieringen. De er blot formidlere for lånevirksomheder, du kan finde på nettet.

Eksempelvis kan nævnes, at Expert samarbejder med Sparxpress om lån. Derfor kan det være en god idé at undersøge, om ikke det er billigere at gå direkte til låneudbyderen. Det er det ikke altid, men det er værd at undersøge.

Som altid skal du naturligvis også undersøge lånets ÅOP.

4. Lån af familie eller venner

Det er måske ikke altid det fedeste at skulle bede om et lån hos sine familie eller venner, men det er nu engang det billigste. Du slipper nemlig, forhåbentlig, for at skulle betale renter og andre gebyrer.

Du kan også ønske dit fotoudstyr, som den perfekte julegave.