Det er populært at tage på skiferie

8. februar 2023

De seneste år er det blevet mere og mere populært for danskerne at tage på skiferie.

Rejsebureauerne har meldt om en flot stigning i antallet af bookinger, og de foreløbige målinger på den kommende sæson tyder på, at vintersæsonen igen byder på en stigning i antallet af danskere, der rejser mod sneklædte bjergtoppe. Der er flere årsager til, at skiferier bliver mere populære, og her i artiklen vil vi komme ind på nogle af årsagerne.

Så mange tager på skiferie

Nu har vi skrevet at skiferier er populære, men du vil sikkert gerne have nogle tal og noget data på, hvor populært det rent faktisk er. Ifølge Dansk Skiforbund rejser der mere end en halv million danskere på skiferie hvert år. Cirka halvdelen af dem køber en samlet pakkerejse hos et rejsebureau, mens den anden halvdel arrangerer og sammensætter deres egen rejse.

Skisæsonen når sit maksimum i februar, når det er skolernes sommerferie i uge syv. Her er der hvert år mere end 388.000 danskere, der rejser på ferie uden for Danmarks grænser. 202.000 er dem vælger at pakke skitøjet og tage på skiferie, mens 186.000 pakker badetøjet og tager sydpå mod de varmere himmelstrøg. Ifølge data fra Danmarks Statistik er Østrig danskernes foretrukne destination, når turen går mod sne og bjerge. Omkring 61.000 tager turen til Østrig, mens Norge indtager en andenplads med 35.000 besøgende danskere, og Sverige ligger på tredjepladsen 20.000 med besøgende.

At der er flere danskere der foretrækker skiferie frem for charterferie i vinterferien, er ikke nogen stor overraskelse. Vinterferie er i manges øjne lig med skiferie, og selvom det er koldt i Danmark i vintermånederne, vil danskerne ikke undvære skituren ned af løjperne. For nogle år siden lavede FDM Travel en undersøgelse blandt danske rejsende, der viste, at for hver tredje dansker betød skiferien mere for dem end charterferien om sommeren.

Årsagen til skiferiens popularitet

Der er flere årsager til, at danskerne er vilde med at tage på skiferie.

En af de største årsager er, at mange forbinder skiferien i sneen med hygge, traditioner og nærvær med folk, som man holder af. Det er sjældent, at man har god tid til hinanden i en travl hverdag, så det er et tiltrængt pusterum at komme på ferie til udlandet, hvor dagene er helt anderledes end derhjemme.

Om dagen får man en masse ny energi af lyset og den friske blæst på bjerget. Og når mørket falder på bliver det roligt og hyggeligt, og man får mere tid til at være sammen med hinanden.

Faktisk er vinterferien ikke så gammel. Den blev først en del af danskernes kalenderår i 70’erne og for nogle først i 80’erne. Dengang tog mange af sted på skiferie midt på arbejdsåret og tog deres børn ud af skolen. For at undgå dette samlede man på et tidspunkt en række fridage og oprettede vinterferien i en samlet uge, så folk kunne rejse uden at det forstyrrede arbejdsgange og undervisning.

Sådan kommer du bedst i gang med din første skitur

Når der er flere, der tager på skiferier end tidligere, betyder det også, at der er en masse danskere, der skal af sted på deres første skitur. Her kan det være svært præcist at vide, hvad man skal være opmærksom på. Derfor har vi lavet nogle simple råd, der forhåbentlig kan gøre din første skiferie til en god oplevelse.

Vær i form op til ferien

Hvis man skal have en god skiferie, vil det være en god idé at starte træningen allerede i løbet af sommeren. Det er hårdt at stå på ski, så det er vigtigt, at du har en nogenlunde fysisk grundform, så det ikke bliver hårdt og udmattende, at være ude på pisterne.

Det er derfor oplagt, at du finder løbeskoene frem og tilmelder dig et træningscenter. Det er nemlig både kondition og styrke, der skal trænes op til skiferien. Selvom det måske lyder irriterende og hårdt, at man skal stå og svede i et træningscenter, skal du huske på, at du får noget ud af det. Din skiferie bliver nemlig meget bedre.

Det rigtige skiudstyr og skitøj

Når man er helt ny på ski, er der rigtig meget udstyr og tøj, som man mangler. Det er koldt oppe i bjergene, så man skal have flere lag tøj på, når man skal ud på skiene. Det kan hurtigt blive en dyr omgang, hvis man skal anskaffe sig det hele, så det kan være en god idé at prioritere, hvad der er vigtigst for dig som nybegynder.

Ski, skistøvler og skistave er ikke det vigtigste for dig. Det er både nemt og billigt for dig at leje dette udstyr på selve skisportsstedet, så i stedet bør du fokusere på dit skitøj. Her skal du have anskaffet dig alt det grundlæggende:

  • Skibukser
  • Skijakke
  • Skihandsker
  • Skibriller
  • Skiundertøj
  • Skistrømper

Dette er de vigtigste ting, som du helst ikke skal spare for mange penge på. Du vil gerne have noget ting, der kan holde dig varm gennem hele dagen samtidig med, at det er af en ordentlig kvalitet, så du kan boltre dig i sneen uden frygt for, at dit tøj bliver slidt og ødelagt af det.

Et godt sted at købe sit skitøj og skiudstyr er for eksempel på www.skisport.dk/skishop, hvor der er et stort udvalg af de produkter, som du har behov for. Her bliver der solgt billigt skitøj samtidig med, at der ydes en god service over for kunderne.

Sådan lærer du at stå på ski

Din første uge på ski bliver en udfordring for både fysikken og psyken. Du skal indstille dig på, at du kommer til at bruge meget tid på at ligge med næsen i sneen, og du vil sandsynligvis få nogle blå mærker undervejs. Enhver begyndelse er svær, og vi har alle været Bambi på glatis på et tidspunkt.

Det vigtigste er at lære af sine fejl i starten. Stille og roligt begynder tingene er fungere for dig, og du får styr på teknikken.

Der er flere måder, hvor du kan lære at stå på ski. Den dumme løsning er at kaste sig hovedløst ud på pisten med det samme. Ved at gøre dette kan du nemt komme til skade, fordi du ikke har lært teknikkerne at kende. Som minimum bør du have en god og erfaren ven, der kan guide dig og fortælle, hvordan du skal gøre det.

Du har naturligvis også mulighed for at tilmelde dig en skiskole. Her kan du lære at stå på ski på den helt rigtige måde, men der er nogle ulemper. Nogle synes, at det tager alt for lang tid, og derudover er det ikke gratis. Skiskoler kan godt være dyre, og derfor springer mange over dem. Det er op til dig selv at vurdere, om det er de investerede penge og tid værd.