En løsning på boligsituationen under studiet

19. maj 2022

Mange studerende kender nok til det med at skulle finde et sted at bo under studiet. I nogle byer er det nemmere end andre, så hvad gør man, hvis priserne er helt hen i vejret? Én potentiel løsning kan, blandt andet, være forældrekøbet.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er kort sagt, når forældrene køber en andelsbolig eller ejerlejlighed til deres barn. I den situation vil forældrene på papiret stadig eje boligen, men barnet vil bo i boligen som lejer. Forældrekøb ses oftest, når barnet er studerende og af diverse grunde ikke kan finde en passende bolig.

Hvorfor et forældrekøb?

Som nævnt tidligere, så kan det nogle gange være lidt svært at finde en bolig. I visse byer, såsom København, koster det rigtig mange penge at bo til leje, og her er der penge at spare for den studerende ved et forældrekøb.

Studietiden er nemlig ikke den tid, hvor man tjener flest penge, så det er ikke altid lige nemt at finde en bolig, især hvis man gerne vil undgå at tage studielån. Forældrene kan kræve de mindst mulige beløb i leje om måneden, som er lovligt, hvilket kan gøre det lidt nemmere for den studerende. Med fuldtidsjob og flere penge i hånden efter endt studie kan den studerende så overtage boligen fra forældrene uden problemer.

Alternativt kan den studerende også bo sammen med andre studerende i boligen under studiet, hvis boligen er stor nok til dette. Det er ikke uortodokst for flere studerende at bo sammen i samme lejlighed, hvor hver studerende betaler sin del af huslejen. På den måde kan huslejen også blive nedsat for barnet, hvilket naturligvis kan give lidt ekstra penge til hverdagen. Så dette kan forældrene også udnytte, hvis det skulle være muligt.

Find den rigtige rådgivning

Et forældrekøb er selvfølgelig en lidt anderledes købssituation, hvorfor det kan være en god idé at få noget køberrådgivning gennem en boligadvokat. Der er, for eksempel, regler for, hvor lav den månedlige leje må være, hvilket en boligadvokat kan hjælpe med.

Generelt er der også bare mange juridiske aspekter ved en bolighandel, såsom købsaftale, refusionsopgørelse og tinglysning, som man skal have i orden, så det kan altid være fordelagtigt at finde en boligadvokat, så det ikke går galt. Boligadvokaten har også tit kendskab til det lokale boligmarked, så advokaten kan også potentielt hjælpe ved at pege forældrene og barnet i den rigtige retning. På den måde kan barnet uden problemer få sig en bolig inden studiestart.