Eventyrlige Porto har det hele

15. januar 2024

Det ville være lidt af en løgn at påstå, at ingen har hørt om Porto. Portugals næststørsteby og ‘den nordlige hovedstad’ er trods alt ikke en lille plet på landkortet.

Dog kan mange overse den, når turen går til den iberiske halvø. Barcelona, Madrid og Lissabon trækker måske mere grundet historie eller placering tæt på havet. Men her er, hvorfor Porto bør være på din næste ‘go-to’ rejseliste.

Eventyrlige gader

Porto med en befolkning på omtrent 1,3 millioner mennesker har et centrum fyldt med eventyrlige små gader. Meget af byen ligger på en bakke, så du skal være klar på at røre dig, hvis du virkelig skal se, hvad byen har at byde på. Baixa-området er det mest centrale. Det er her du finder de største områder til både shopping, spisning og hygge. Det er her du kan dreje ned af en tilfældig lille gade, og være omgivet af gamle, høje bygninger på begge sider, som det er let at fare vild i. På den gode måde!

Hvis du kan ramme uden for turistsæsonen, er det værd at besøge Livaria Lello, boghandleren der inspirerede JK Rowling til at beskrive boghandleren i Harry Potter-universet. En helt fantastisk boghandel, både hvad angår udbud men især hvad angår arkitektur. Det er et tilløbsstykke så typisk ganske fyldt. Men kan du ramme, når der ikke er for travlt, så skal den ses.

Fantastisk kultur- og sportsliv

Qua Portos størrelse, har de naturligvis også flere sportshold. Også hold der gør det godt blandt andet indenfor basketball men især de forsvarende fodboldmestre FC Porto og deres lokalrivaler Boavista. Kan du få en billet til FC Portos kampe på Estadio do Dragao, som ofte er udsolgt på kampdagen, så er det turen værd. Fankulturen er stor, holdet er stærkt og stadion er dybt imponerende. Så hvis du er den mindste smule sportsinteresseret, skal du ikke snyde dig selv for at se dragerne fra Porto spille.

Kulinariske oplevelser

Der er naturligvis også et væld af kulinariske oplevelser at få, især i Baixa-området. Snyd ikke dig selv for de lune natas, små cremetærter, varme kastanjer der sælges på gaden eller de fantastiske og ofte friskfanget fisk på diverse restauranter. Og naturligvis, hvis du drikker alkohol: portvin. Portvin har fået sit navn da meget af produktionen fandt sted i byen i det 18. århundrede. Så skal du smage noget lokalt, så find en lille lokal bar, hvor der afholdes portvinssmagning, det er en skøn oplevelse som du ikke må misse.

Porto har naturligvis meget at byde på. Her har vi blot listet tre meget generelle ting, hvor du så selv kan fortsætte din research. Men uanset hvad, så er Porto en smuk storby, ved en fantastisk flod og med et historisk centrum. Den har alt du kan ønske dig fra en europæisk storby. Så det eneste du skal være forberedt på er, at det går op ad bakke.

Planlæg din tur på den officielle turistguide: visitporto.travel