Pleje af tør hud og hår efter træning og motion

15. februar 2021

I dag er det blevet meget almindeligt at træne.

Nogle træner meget, andre træner lidt, men fælles for alle er, at træning udgør en vigtig del af manges hverdag i en eller anden form.

Og med træning menes alt fra træning i et motions eller træningscenter, over forskellige former for løb, til cykling, svømning mm. Men fælles for alle former for motion og træning er, at de ofte giver tør hud og tørt hår, hvis du ikke får det plejet korrekt.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvorfor huden og håret bliver tørt, samt hvordan du enkelt og simpelt kan undgå dette med de rette måder at pleje det på. For det er faktisk relativt simpelt.

Hvorfor bliver huden og håret tørt efter træning?

Der er flere årsager til, hvorfor huden udtørrer og håret bliver tørt, hvis du træner eller er meget aktiv. Det er en kombination af nedenstående årsager, som giver en tør hud og tørt hår.

  • Sved indeholder meget salt, som har en meget udtørrende effekt på især huden, men også på håret. Derfor vil huden og håret hurtigt blive tørt, hvis du sveder meget f.eks i forbindelse med at du ofte træner, dyrker fitness, spiller fodbold eller løber, blot for at nævne nogle aktiviteter. Sved er desuden en af de ting, som du ikke kan gøre noget ved i forbindelse med træning eller fysiske aktiviteter, da det er kroppens helt naturlige måde, at komme af med varmen på.
  • Bakterier er ligeledes en ting, som du har svært ved at gøre noget ved, men som kan blive et problem, når du træner og sveder meget. Bakterierne samles typisk på hudens overflade, hvor de normalt opholder sig. Når du sveder, åbner dine porer sig, bakterierne blandes med sveden, og dermed kommer de ned i porerne og huden. Og problemet er en realitet. Det er en proces, som du intet kan gøre ved, men det er årsagen til, at du måske har problemer med bumser og uren hud, hvis du træner meget.
  • Væskemangel er det helt store problem, fordi du sveder meget, når du træner eller er aktiv, og dermed kommer din væskebalance i ubalance. Dette problem opstår især, hvis du ikke får drukket nok væske efter træning. Den manglende væske forårsager udtørret og tør hud og hår, og resultatet kommer relativt hurtigt efter at du er i væskeunderskud.
  • Regelmæssige bade er faktisk også et problem. Men det er nødvendigt, hvis du træner meget, da du skal have vasket sveden af kroppen og huden. Selvom det lyder lidt komisk, så har varme, lange og mange bade den negative effekt, at de udtørrer huden og håret. Ja du læste rigtigt, vand har udtørrende effekt på især huden. Derfor er korte bade efter træning en god ide, hvor du vasker sved og skidt af kroppen, samtidig med at de påvirker huden mindst muligt. Du bør afholde dig fra, at stå længe under bruseren, da jo mere vand der rammer din krop, jo større er chancerne for negative effekter i form af tørhed.

Før træning – Gode råd

Før du træner, kan du faktisk gøre flere forskellige ting, således du minimere evt udfordringer med tør hud og hår. Lidt ligesom, at du sikkert både spiser og drikker korrekt, således du kan yde det optimale.
I den forbindelse er det meget vigtigt at påpege, at det ikke tager lang tid at forberede sig, det er noget du kan gøre på få minutter, og som vil gøre en meget stor forskel i balancen i huden og håret.

Fjerne makeup før du træner – Det er altid en god ide, at du fjerner makeup før du begynder at træne og være fysisk aktiv, også selvom din makeup muligvis er vandfast, og derfor ikke løber, når du sveder meget.

Når du sveder, åbner porerne sig, og såfremt du har makeup på, kan den blive blandet med din sved, som dermed transporterer små rester af makeup med ned i porerne. Det resulterer i at de stopper til, og dermed har du lige påbegyndt en cyklus med urenheder og uren hud.

Så ingen makeup på, når du træner!

Rens ansigtet – Før du begynder at træne, er det altid en god ide, at du fjerner skidt og snavs fra ansigtet, jævnfør punktet herover med makeup. For porerne åbner sig, når du sveder, og dermed får bakterier, skidt og snavs direkte adgang.

Og det kommer ned i dine porer, for sveden sørger for at transporterer det rundt.
Så vask ansigtet i vand, eller brug en facewash før du træner, det gør en kæmpe forskel.

Husk pleje – Det gælder også før selve træningen, da en sund og velplejet hud er meget lettere at kontrollere og ”vedligeholde” end en tør og ødelagt hud.

Det kræver ikke alverdens at pleje huden, en god creme eller vegetabilsk olie – dette kunne f.eks være argan olie læs mere her – kan faktisk gøre det. De indeholder nemlig de plejende ingredienser, som din hud har brug for.

Beskyttelse af din hud – Træner du udenfor, er det altid en god ide, at du husker at beskytte huden. Dette kan du f.eks gøre ved at anvende argan olie, som beskytter mod frie radikaler, evt kombineret med en solcreme, således at du heller ikke bliver solbrændt eller solskoldet.

Solen har en udtørrende effekt på huden, hvorfor du skal være påpasselig med at opholde dig i den uden beskyttelse.

Gode tips til pleje efter træning

Når din træning er ovre, er det ligeledes vigtigt, at du husker at rense og pleje både huden og håret.
Start derfor med et bad, hvor du kan få skyllet alt sved, skidt og bakterier af huden, ansigtet og ud af håret.
Men vent altid gerne minimum 30 minutter, evt gerne længere, da huden faktisk kan svede i så længe efter, at du har stoppet din træning. Og når huden sveder, er den ekstra sårbar.

Husk ligeledes at indtage masser af væske og evt en snack eller noget let at spise, således kroppens depoter bliver fyldt op igen.

Lad vær med at lave den lette, hvor du vasker både huden og håret i shampoo, da mange shampoos har den negative effekt, at de udtørrer huden, fordi de ikke indeholder plejende og nærende ingredienser, men blot renser håret.

Hvis du skal vaske både huden og håret i det samme produkt, bør du sikre dig, at det er et bedre produkt, som indeholder alle de rigtige ingredienser.

Er du typen, som træner dagligt eller mange gange om ugen, er det aldrig en god ide, at vaske håret efter hver træning, da håret slet ikke har godt af dette.

Her vil du med fordel kunne skylle håret, og nøjes med at vaske det et par gange om ugen. Gøres dette korrekt, vil man hverken kunne se eller føle, at du anvender denne fremgangsmåde.

Ellers er det bare vigtigt, at du får plejet både huden og håret maksimalt med en masse gode og nærende produkter. Om det er cremer, serums, vegetabilske olier eller andet, det er helt op til dig selv, hvad du finder brugbart.

Læs meget mere omkring pleje af tør hud og hår efter træning her

Husk på at huden og håret aldrig kan få for meget pleje – dog skal du lige dosere produkterne korrekt, således huden og håret ikke drukner i creme, olie eller andet – derimod kan den få alt for lidt opmærksomhed, hvorefter den begynder at blive tør, trist og sprækker.